CANN, de organisatie die zich bezighoudt met domeinnamen, heeft maar liefst 1400 nieuwe domeinnaamextensies aan het internet toegevoegd, zoals .APP, .SHOP, SYSTEMS en .TECHNOLOGY. Dit maakt het domeinnaamlandschap een stuk complexer; de opties zijn enorm geworden.
Hoe kies je nu de beste domeinnaam? Een belangrijke vraag, want de domeinnaam speelt een grote rol bij zoekmachinemarketing / SEO. Het merendeel van de bezoekers vindt een website door Google te raadplegen. In dit blogartikel leggen we uit hoe je een goede en gefundeerde keuze kunt maken voor een nieuwe domeinnaam. Met onze 10 tips leg je de basis voor een succesvolle website.
Hoe selecteer ik een domeinnaam?
Welke domeinnaam je kiest, hangt af van het doel dat je ermee hebt. Een startende organisatie kiest een domeinnaam die gekoppeld is aan de bedrijfsnaam, terwijl een specifieke marketingcampagne een domeinnaam krijgt op basis van specifieke keywords. Het is altijd belangrijk dat de domeinnaam passend is en zich kan onderscheiden van de concurrentie. Het doel is om meerwaarde te creëren voor het merk dat je wilt positioneren. Onze tips voor een sterke domeinnaam helpen je hierbij:
- Uniek: geef een unieke domeinnaam op. De domeinnaam mag niet worden verward met een andere populaire website of, misschien nog belangrijker, met de website van uw concurrent.
- Kort en krachtig: probeer zo min mogelijk letters en tekens te gebruiken. Een korte domeinnaam is gemakkelijker te onthouden. Bol.com is een korte en krachtige domeinnaam die niet op het product gericht is, maar mede verantwoordelijk is geweest voor het succes.
- Goed om te onthouden: het doel is uiteindelijk om een domeinnaam te registreren die de gebruiker gemakkelijk kan onthouden. Door rijm of alliteratie zijn namen gemakkelijker te onthouden. Bijvoorbeeld hostingheld.nl of schoenenschuur.nl.
- Spelling: kies een domeinnaam die gemakkelijk te spellen is. U moet rekening houden met de uitspraak van de domeinnaam. Domeinnamen die gemakkelijker uit te spreken zijn, worden vaker correct gespeld.
- Taal: schrijf domeinnamen zoveel mogelijk in het Nederlands en gebruik geen streepjes of cijfers in de domeinnaam. De kans op fouten neemt toe als de domeinnaam in een andere taal is geschreven, of als cijfers letters vervangen. Shoes-4u.nl en vergelijkbare domeinnamen zijn lastige domeinnamen die vaak verkeerd gespeld zullen worden.
- Trefwoorden: gebruik belangrijke trefwoorden die het bedrijf en / of de aangeboden diensten omschrijven. Probeer verschillende combinaties van deze zoekwoorden, eventueel aangevuld met woorden ervoor of erna.
- Verwachtingen: geef een domeinnaam op die past bij de boodschap van de website. Hierdoor krijgt de bezoeker een goed beeld van de website voordat hij deze daadwerkelijk heeft bezocht en schept u realistische verwachtingen. Bezoekers vallen snel af als de website niet aan de verwachtingen voldoet.
- Merkinbreuk: voorkom merkinbreuk en controleer niet alleen of de domeinnaam al actief is, maar ook of bedrijven met dezelfde bedrijfsnaam al bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven. Zo is er in het verleden een rechtszaak geweest tussen thuisbezorgen.nl en thuisbezorgd.nl.
- Verlenging: gebruik een geschikte extensie. De nieuwe extensies spelen een belangrijke rol bij het personaliseren van de domeinnaam. Door een geschikte extensie te kiezen, creëer je ook meerwaarde rond de verwachtingen van een bezoeker. Extensies zoals .SHOP of .BLOG zijn ideaal voor respectievelijk een webshop en een blogsite.
- Overweeg alternatieven: door sterk vergelijkbare domeinnamen te registreren, hoeft u zich geen zorgen te maken dat de concurrent ze zal ophalen. Dit geldt ook voor het registreren van de domeinnaam met andere extensies. Zo hebben we verschillende extensies aangemeld voor Interned services.